Nομιμότητα διοικητικής πράξης - Εκτελεστότητα αλλοδαπού τίτλου - Αμφισβήτηση φορολογητέας αξίας ακινήτου - Προηγούμενη ακρόαση (ΣτΕ)

19/2015 (Α/7μ): Σε περίπτωση που η νομιμότητα ατομικής διοικητικής πράξεως έχει κριθεί από το διοικητικό δικαστήριο με δύναμη δεδικασμένου, αίρεται, κατ’ αρχήν, η υποχρέωση της Διοικήσεως να επανεξετάσει την υπόθεση και είτε να ανακαλέσει είτε να τροποποιήσει την επίμαχη πράξη της. Ανακύπτει, όμως, υποχρέωση επανόδου της Διοικήσεως, παρά το ότι το κρίσιμο ζήτημα έχει κριθεί με τελεσίδικη (ή αμετάκλητη) δικαστική απόφαση, όταν επακολουθήσει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, με την οποία ακυρώθηκε ως αντισυνταγματική η κανονιστική διοικητική πράξη που
αποτέλεσε το έρεισμα της επίμαχης διοικητικής πράξεως, εφ’ όσον, εντός ευλόγου χρόνου από την δημοσίευση της αποφάσεως αυτής υποβληθεί, κατ’ επίκλησή της, αίτηση στη Διοίκηση για ανάκληση της πράξεως αυτής ως εκδοθείσης κατ’ εφαρμογή της ακυρωθείσης κανονιστικής πράξεως.
31/2015 (Στ): Εφ’ όσον ο νόμιμος τίτλος προέρχεται από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και η νομιμότητά του μπορεί να αμφισβητηθεί μόνον ενώπιον των δικαστηρίων του άλλου αυτού κράτους, συνιστά, κατ’ ουσίαν, ταμειακή βεβαίωση του επίδικου εσόδου, προσβαλλόμενη, ως εκ τούτου δι’ ανακοπής ενώπιον του αρμοδίου διοικητικού πρωτοδικείου. Κατά τον έλεγχο δε νομιμότητος της πράξεως αναγνωρίσεως ενός αλλοδαπού τίτλου ως εκτελεστού εν Ελλάδι, δεν εξετάζονται αιτιάσεις κατά της νομιμότητος των εγγράφων της αιτούσης αρχής, δια των οποίων εζητήθη η είσπραξις της απαιτήσεως ούτε βεβαίως η συνδρομή των προϋποθέσεων για την έκδοση του νομίμου τίτλου. 
86/2015 (Β/7μ): Τα άρθρα 32 και 34 ν 3842/10, με τα οποία παρέχεται στον φορολογούμενο η δυνατότητα να αμφισβητήσει την φορολογητέα αξία ακινήτων, όπως έχει προσδιορισθεί στο εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση βάσει του αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού αγοραίας αξίας και, στη συνέχεια, να ζητήσει από το δικαστήριο, με προσφυγή του κατά της σχετικής απορριπτικής πράξεως του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ, τον εκ μέρους του προσδιορισμό της, δεν είναι αντίθετες με το Σύνταγμα.
397/2015 (Β): Στις περιπτώσεις άμεσης λήψης των μέτρων του άρθρου 14 ν 2523/97, η απαίτηση του άρθρου 6 ν 2690/99 για ακρόαση του διοικουμένου σε βάρος του οποίου λαμβάνονται τα δυσμενή μέτρα καλύπτεται από την πρόβλεψη της εντός ευλόγου, ενόψει των περιστάσεων, χρόνου ασκήσεως διοικητικής προσφυγής κατά της απόφασης λήψης των μέτρων αυτών. Η προβλεπόμενη στο άρθρο 14 ν 2523/97 προθεσμία του ενός μηνός από την ειδοποίηση του παραβάτη πρέπει να θεωρηθεί εύλογος χρόνος προετοιμασίας άμυνας του παραβάτη.
1018/2015 (Δ): Απαραδέκτως ασκείται αίτηση για δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπερβάσεως της εύλογης διάρκειας της δίκης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της οποίας εκδόθηκε απόφαση παραπομπής ενδίκου βοηθήματος σε κατώτερο δικαστήριο λόγω αρμοδιότητας, εφ’ όσον δεν έχει περατωθεί ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας με την έκδοση οριστικής απόφασης του δικαστηρίου της παραπομπής επί του παραδεκτού ή του βασίμου του ενδίκου βοηθήματος. (ste.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά