Πώς θα γίνει η πληρωμή των δικαστικών αντιπροσώπων για το δημοψήφισμα της 5/7/2015

Mε το υπ' αρ.22465/1-7-2015 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών παρέχονται οδηγίες για τον τρόπο πληρωμής των δικαστικών αντιπροσώπων που έχουν διοριστεί για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Το έγγραφο έχει ως εξής: "Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή απόφαση 21775/29.6.2015 (ΦΕΚ Β’ 1290) των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών περί «Καθορισμού του ύψους της ειδικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων των
διοριζομένων, εφόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, γραμματέων κλπ.για τη διενέργεια του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, καθώς και του τρόπου καταβολής τους».
Α. Σας γνωρίζουμε ότι οι δικαιούχοι προκαταβολής αποζημίωσης και οδοιπορικών εξόδων μπορούν να προσέρχονται στα καταστήματα της Τράπεζας που λειτουργούν ήδη πανελλαδικά, για την εκτέλεση των προβλεπόμενων από το νόμο συναλλαγών. Η απεικόνιση των καταστημάτων  αυτών βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Τράπεζας www.piraeusbank.gr.
Επίσης,  από την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015, θα λειτουργούν επιπλέον καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως απεικονίζονται στο πίνακα που ακολουθεί ώστε να εισπράξουν την αμοιβή τους. Στα συγκεκριμένα επιπλέον καταστήματα η εξυπηρέτηση των δικαστικών αντιπροσώπων θα γίνεται κατά προτεραιότητα.
α/α
κωδ.
Κατάστημα
Διεύθυνση
1
2032
Κοραή
Κοραή 5
Αθήνα
2
2028
Καλαμακίου
Λεωφ. Ποσειδώνος 26
& Ρήγα Φεραίου
Άλιμος
3
2147
Λαμπρινής
Ιωάννου Φωκά 92 & Έρσης 2     
Γαλάτσι
4
2070
Χαροκόπου
Χαροκόπου 72 &
Ρήγα Φεραίου
Καλλιθέα
5
1904
Πειραιά
Δ. Γούναρη 21-23      
Πειραιάς
6
2095
Πλατείας Κασταλίας, Μαρούσι
Δημ. Ράλλη 4-6
Μαρούσι
7
2019
Γλυφάδας
Λεωφόρος Ποσειδώνος 67     
Γλυφάδα
8
1729
Κορωπίου
Βασ. Κωνσταντίνου 156
Κορωπί
9
1045
Μενιδίου
Δεκελείας 27 & Δημοσθένους     
Αχαρνές





10
2211
Βασ. Ηρακλείου,Θεσσαλονίκη
Βασ. Ηρακλείου 1
Θεσσαλονίκη
11
2229
Σ. Σταθμού, Θεσσαλονίκη
Μοναστηρίου 15
Θεσσαλονίκη
12
2237
Κατούνη
Τσιμισκή 2 & Κατούνη     
Θεσσαλονίκη

Οι δικαιούχοι προκαταβολής αποζημίωσης και οδοιπορικών εξόδων μπορούν να προσέρχονται στα υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς το αργότερο μέχρι και την 10η Ιουλίου 2015, ημέρα Παρασκευή, ώστε να εισπράξουν την αμοιβή τους.
Πέραν της ημερομηνίας αυτής η αποζημίωση θα καταβάλλεται με τη διαδικασία του Τακτικού Χρηματικού Εντάλματος, σε μεταγενέστερο χρόνο, κατόπιν αίτησης του δικαιούχου προς το Υπουργείο Εσωτερικών & Δ.Α.
Για την είσπραξη των αποζημιώσεων από την Τράπεζα Πειραιώς, οι δικαιούχοι  απαιτείται να επιδείξουν το Δελτίο Αστυνομικής τους Ταυτότητας και να καταθέσουν στην Τράπεζα :
α) Πρωτότυπο  έγγραφο του διορισμού τους, κρατώντας οι δικαιούχοι  αντίγραφο αυτού,
β)  Πρωτότυπη διατακτική (ήτοι πρωτότυπο  έγγραφο αρμόδιας Εισαγγελίας), από την οποία θα προκύπτει και το ύψος της δικαιούμενης αποζημίωσης (συνολική ημερήσια αποζημίωση και οδοιπορικά).
γ) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του δικαιούχου (ΑΦΜ), το οποίο θα αναγράφεται στην ως άνω (β) διατακτική. Σε περίπτωση που ο Α.Φ.Μ. δεν αναγράφεται στην διατακτική, ο δικαιούχος οφείλει να προσκομίσει φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος ή άλλου εγγράφου αρμόδιας δημόσιας αρχής, το οποίο να πιστοποιεί αυτόν.
Σε περίπτωση μη υπαρκτού Α.Φ.Μ. η Τράπεζα Πειραιώς δεν επιτρέπεται να καταβάλει στο δικαιούχο την αποζημίωση. Ως εκ τούτου οι δικαιούχοι κατά την παραλαβή της διατακτικής, από την οικεία εισαγγελία, οφείλουν να ελέγχουν την ορθότητα του αναγραφόμενου σε αυτήν Α.Φ.Μ..
Σε περίπτωση κατάθεσης μη πρωτότυπων εγγράφων διορισμού και διατακτικής πληρωμής (ακόμα και επικυρωμένων αντιγράφων), η Τράπεζα Πειραιώς δεν επιτρέπεται να καταβάλει στο δικαιούχο την αποζημίωση.
Διευκρινίζουμε ότι οι αναπληρωτές δικαστικοί αντιπρόσωποι, που προπληρώθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς, και στη συνέχεια διορίστηκαν από τον έφορο τακτικοί δικαστικοί αντιπρόσωποι δικαιούνται επιπλέον αποζημίωση η οποία θα τους καταβληθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και Δ.Α. με τη διαδικασία του Τακτικού Χρηματικού Εντάλματος.
Β. Αρμόδια υπηρεσία για την καταβολή αποζημίωσης για τη διενέργεια του Δημοψηφίσματος στους δικαιούχους αντιπροσώπους της  δικαστικής αρχής, που διορίζονται εντός του νομού της έδρας τους και δεν δικαιούνται προκαταβολή, ορίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ.& Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.).
Σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης είναι η κατά περίπτωση, συμπλήρωση των Παραρτημάτων Ι, ΙΙ και ΙΙΙ και η αποστολή των συμπληρωμένων παραρτημάτων μέσω των πρωτοδικείων και των εφόρων στη Γ.Γ.Π.Σ.& Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ..
Με το παρόν έγγραφο παρέχονται οδηγίες συμπλήρωσης των παραρτημάτων καθώς και παραδείγματα συμπλήρωσής τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν σχετικές πληροφορίες και οδηγίες συμπλήρωσης στο site του Υπουργείο Εσωτερικών & Δ.Α.  www.ypes.gr καθώς και στο site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr καθώς και στα τηλέφωνα: Στ. Ψυχογιού 2131361649, Μ. Τζιβάκη 2131361673".

Σχόλια