Nέο άρθρο 81α στον Ποινικό Κώδικα για το ρατσιστικό έγκλημα εισάγει o νόμος 4285/2014

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο πολυσυζητημένος αντιρατσιστικός νομος 4285/2014 με τον τίτλο "τροποποίηση του ν. 927/1979 (Α΄ 139) και προσαρµογή του στην απόφαση - πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της 28ης Νοεµβρίου 2008, για την καταπολέµηση ορισµένων µορφών και εκδηλώσεων ρατσισµού και ξενοφοβίας µέσω του ποινικού δικαίου (L 328) και άλλες διατάξεις". Εκτός των τροποποιήσεων στο νόμο 927/79, εισάγεται επιπλέον νέο άρθρο 81Α στον Ποινικό Κώδικα που τιμωρεί το ρατσιστικό έγκλημα. Συγκεκριμένα: Μετά το άρθρο 81 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται άρθρο 81Α ως εξής:
«Άρθρο 81Α- Ρατσιστικό έγκληµα
Εάν η πράξη τελείται από µίσος λόγω της φυλής, του χρώµατος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, του σεξουαλικού προσανατολισµού, της ταυτότητας φύλου ή της αναπηρίας κατά του παθόντος, το κατώτερο όριο ποινής αυξάνεται ως εξής:
Α) Σε περίπτωση πληµµελήµατος, που το προβλεπόµενο όριο ποινής ορίζεται σε δέκα ηµέρες έως ένα έτος φυλάκισης, το κατώτερο όριο ποινής αυξάνεται κατά έξι µήνες και κατά ένα έτος στις λοιπές περιπτώσεις πληµµεληµάτων.
Β) Σε περίπτωση κακουργήµατος, που το προβλεπόµενο όριο ποινής ορίζεται σε πέντε έως δέκα έτη κάθειρξης, το κατώτερο όριο ποινής αυξάνεται κατά δύο έτη και κατά τρία έτη στις λοιπές περιπτώσεις κακουργηµάτων.
Γ) Το προβλεπόµενο για οποιοδήποτε έγκληµα κατώτερο όριο χρηµατικής ποινής διπλασιάζεται. Η κατά τα ανωτέρω επιβαλλόµενη ποινή δεν αναστέλλεται.»
Περαιτέρω με το νομοσχέδιο, επέρχονται και οι εξής τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα:
- Διαγράφεται το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 79 ΠΚ.
- Στο στοιχείο β΄ του άρθρου 61 ΠΚ, µετά τις λέξεις «χαρακτήρα του δράστη», προστίθεται η φράση «ή συντρέχει περίπτωση του άρθρου 81Α ΠΚ».
Δείτε ολόκληρο το νομο εδώ
(legalnews24.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά