Nόμιμη η απαγόρευση της μπούργκας έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η απαγόρευση της μπούργκας και του νικάμπ στην εμφάνιση των μουσουλμάνων στην Γαλλία δεν συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διάκριση εις βάρος τους, έκρινε τελικά κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Δικαστήριο έκρινε ότι, η απαγόρευση που επιβλήθηκε από τις γαλλικές αρχές, με τον νόμο της 11ης Οκτωβρίου 2010, είχε ομολογουμένως συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση των μουσουλμάνων γυναικών που, για θρησκευτικούς λόγους, επιθυμούν να φορούν δημοσίως την μπούργκα και το νικάμπ αλλά αποφάνθηκε ότι, η επιβολή αυτού του μέτρου ήταν αντικειμενικά και εύλογα αιτιολογημένη.
Έκρινε, λοιπόν, κατά πλειοψηφία ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και παραβίαση του άρθρου 9 (δικαίωμα στο σεβασμό της ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας)
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορούσε την προσφυγή της 24χρονης σήμερα  S.A.S. κατά Γαλλίας, που υποβλήθηκε στο Δικαστήριο  στις 11 Απριλίου 2011 και με την οποία στρέφονταν εναντίον της απόφασης των γαλλικών αρχών που απαγόρευσαν, με νόμο από το Οκτώβριο του 2010, την χρήση μπούργκας ή νικάμπ σε δημόσιους χώρους. Στην προσφυγή της η  S.A.S., η οποία δηλώνει αφοσιωμένη μουσουλμάνα και υποστηρίζει ότι αποτελεί επιλογή της να φορά μπούργκα ή νικάμπ, σύμφωνα με την θρησκευτική πίστη, τον πολιτισμό της και τις προσωπικές της πεποιθήσεις,   τονίζονταν ότι ούτε ο σύζυγός της ούτε κανένα άλλο μέλος της οικογένειάς της, έχει ασκήσει πίεση πάνω της για να ντύνεται  με αυτόν τον τρόπο. Διευκρίνιζε, επιπλέον, ότι φοράει το νικάμπ ή την μπούργκα σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο όχι συστηματικά αλλά επιθυμεί, να είναι σε θέση να έχει αυτή την αμφίεση όταν προτιμά να το πράξει. (kathimerini.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά